Naturalny bulion warzywny – jak go przygotować?

Naturalny bulion warzywny króluje w naszych kuchniach od wielu lat. Jest bowiem dobrą bazą do popularnego w całej Polsce rosołu, a także do innych dań, które przesiąkając aromatycznym zapachem i smakiem. Aby go jednak przyrządzić, warto kierować się kilkoma zasadami. Jak zatem przygotować najlepszy bulion warzywny? Podpowiadamy.

Czym jest naturalny bulion warzywny?

Bez niego nie ma prawdziwego gotowania. Używamy go prawie codziennie, ponieważ są podstawą do zup, sosów czy dodatkiem do potraw suszonym. Warto jest więc przygotować go więcej i ewentualnie zamrozić. W razie potrzeby będzie zawsze pod ręką, a przygotowanie potrawy z jego udziałem nie zabierze nam więcej czasu niż zalanie kostki bulionowej wrzątkiem. Różnica będzie jednak ogromna.

Naturalny bulion warzywny przygotowany z mięsa, warzyw lub grzybów, szczelnie przykryty tak, aby nie miał styczności z innymi produktami, można przechowywać w lodówce nawet przez 3 dni. Dokładne przykrycie płynu jest niezwykle istotne, ponieważ szybko może złapać zapachy innych potraw. Zamrożony wywar nie straci zaś swoich właściwości smakowych i odżywczych nawet przez 2 miesiące.

Jak przygotować naturalny bulion warzywny?

Aby wywar był gotowy, warto kierować się dwoma zasadami. Pierwsza z nich mówi o tym, aby się nie spieszyć, bowiem dobry bulion musi się gotować minimum 3 godziny. Druga zasada traktuje o zalewaniu wszystkich składników zimą wodą, aby podczas powolnego podgrzewania uwolniły się wszystkie smaki. Do przygotowania wywaru potrzebne nam będą trzy marchewki, dwa korzenie pietruszki, jeden por, cebula i połowa korzenia selera. Opcjonalnie można dodać 2-3 liście kapusty włoskiej lub kawałek główki zwykłej kapusty, a także liście pietruszki bądź selera.

Wszystkie składniki zalewamy wodą i nastawiamy kuchenkę gazową bądź płytę indukcyjną. Wolno gotowane warzywa będą miały czas oddać swój cały aromat i smak. Po około 3 godzinach doprawiamy wywar do smaku. Jego złoty kolor można dodatkowo podkreślić szczyptą mielonej kurkumy. W ten sposób gotowy wywar warzywny możemy od razu podawać.

Dodaj komentarz