Sery dojrzewające – z czym je łączyć?
Dojrzewające sery są naprawdę unikalne i jedyne w swoim rodzaju, gdyż dzięki długiemu okresowi leżakowania nabierają niesamowicie ciekawego smaku. Często jest on naprawdę ciekawym połączeniem, a dzięki temu świetnie pasuje w niektórych daniach i z niektórymi produktami. Z czym więc łączyć sery dojrzewające?
Gdzie szukać serów dojrzewających i wędlin?
Znalezienie serów dojrzewających bardzo często wymaga skorzystania z usług hurtowni, gdyż te są trudne do znalezienia w standardowych sklepach typu supermarket. Dlatego warto znaleźć miejsce, które oferuje sery dojrzewające hurt. W internecie bardzo łatwo można odnaleźć hurtownię, która ma bogatą ofertę serów dojrzewających w dobrych cenach.
Sery to nie wszystko. Trzeba też dokupić do nich dodatki. W formie przystawki ser dojrzewający może potrzebować jakiegoś dodatku w postaci na przykład wędliny. Dlatego gdy potrzebne nam są szynki hiszpańskie sprzedaż hurtowa to również dobry pomysł, gdyż można sporo zaoszczędzić kupując ich nieco więcej.
Z czym łączyć sery dojrzewające?
Tak w zasadzie sery można użyć na wiele sposobów. Najprostszy z nich to na przykład deska serów, gdzie podamy różne odmiany serów dojrzewających wraz z dodatkami takimi jak oliwki, winogrona, pomidory koktajlowe, czy też wędliny, które nie zdominują ich smaku. Niektóre rodzaje mogą dobrze sprawdzić się na przykład w grzankach, czy też fondue. Mowa tu o serach takich jak Cheddar Emmentaler oraz Gruyere. Bardzo dobrze się topią, więc w takim celu sprawdzą się idealnie.
W jakich daniach wykorzystać sery dojrzewające?
Najprościej wykorzystać parmezan, czyli włoski ser Parmigiano Reggiano. Pasuje on do wielu potraw i łączy się go z takimi produktami jak pomidory, bazylia, owoce morza, mięso drobiowe lub wołowe, bakłażan czy też oliwki. Parmezan podaje się tuż przed rozpoczęciem jedzenia. Ciekawie można też wykorzystać niektóre sery poprzez pokrojenie ich w cieniutkie płaty. Te warto dodać do sałatki czy też na pizzę, gdzie znajdziemy sporo warzyw i w ten sposób znacząco wzbogacić smak tych dań.