Lody tradycyjne – 3 powody dla których warto na nie stawiać
W okresie letnim bardzo często decydujemy się na poszukiwanie ochłody w lodach. Jest ich mnóstwo rodzajów, a w ostatnim czasie coraz większą popularność zyskują lody tradycyjne, które są też zwane lodami rzemieślniczymi. Co to dokładnie za loty i dlaczego warto na nie stawiać?
Czym są lody tradycyjne?
Lody tradycyjne to tak w zasadzie to samo co lody rzemieślnicze. Najczęściej za takowe uznaje się lody, które są wykonywane osobiście lub przez niewielkie manufaktury przy użyciu tradycyjnych receptur i naturalnych składników bez większego udziału chemii. Chcąc znaleźć lody tradycyjne można na przykład wpisać w internecie frazę „lody tradycyjne w Poznaniu”.
Tradycyjne lody są coraz chętniej wybierane na weselach, czy też imprezach takich jak pierwsza komunia święta, chrzciny bądź urodziny w formie poczęstunku dla gości. W okresie letnim świetnie mogą się uzupełniać z dobrym tortem. Szczególnie na weselach. Chcąc znaleźć najlepsze torty weselne w Poznaniu warto jest zasięgnąć opinii internautów lub swoich znajomych i rodziny, którzy mieli do czynienia z zamawianiem takowych.
Dlaczego warto postawić na lody tradycyjne?
Powodów przez które warto jest zdecydować się na lody tradycyjne jest naprawdę wiele. Pierwszy z nich to smak. Jest on zdecydowanie bardziej unikalny i nierzadko ciekawszy niż w lodach przemysłowych produkowanych przez koncerny. Nie można też zapominać o fakcie, iż w ten sposób można wspierać lokalne biznesy zamiast płacić wielkim, zagranicznym koncernom.
Za lodami tradycyjnymi przemawia również ich skład. Znajdziemy w nim znacznie mniej lub kompletnie nie znajdziemy chemii. Zamiast tego wykorzystuje się naturalne składniki i tradycyjne receptury.
Jak tworzy się lody tradycyjne?
Lody tradycyjne, czyli rzemieślnicze są tworzone przez osoby prywatne lub niewielkie manufaktury. Najczęściej używa się w tym celu receptur, które są już sprawdzone i opracowane przez producenta lub przodków producenta tychże lodów. Dodatkowo wykorzystuje się znacznie mniej chemii, dzięki czemu lody te są zdrowsze.