Pięć naturalnych napojów na wzmocnienie odporności

Jeśli Twoja odporność spadła, warto sięgnąć po tradycyjne środki, którymi hojnie obdarzyła nas natura. Najłatwiejsze do przygotowania są napoje, które możemy spożywać o dowolnej porze dnia. Poniżej znajduje się propozycja pięciu takich napojów, które pozwolą Ci wzmocnić swój organizm, oczyścić go i uchronić przed groźnymi chorobami.

1. WODA Z MIODEM, CYTRYNĄ I DODATKAMI

Do szklanki przegotowanej wody o temperaturze poniżej 40 stopni dodajemy łyżkę miodu, mieszamy i odstawiamy na całą noc. Rano dodajemy świeżo wyciśnięty sok z połowy cytryny, starty na tarce świeży lub sproszkowany imbir oraz szczyptę cynamonu. Listek mięty doda ciekawego aromatu. Pijemy na czczo lub do śniadania.

2. SOK POMIDOROWY Z CZOSNKIEM I PRZYPRAWAMI

Do szklanki soku pomidorowego (lub warzywnego) dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, szczyptę kurkumy, czarny zmielony pieprz i sproszkowaną ostrą paprykę. Właściwości antyoksydacyjne i przeciwnowotworowe kurkumy działają najskuteczniej w połączeniu z piperyną znajdującą się między innymi w pieprzu. Świetnym dodatkiem będzie posiekana natka pietruszki lub bazylia. Warto pamiętać o tym, że 100 ml soku pomidorowego czy warzywnego to tylko ok. 20 kalorii!

3. CZARNA HERBATA Z CYTRUSAMI I DODATKAMI KORZENNYMI

W dzbanku zaparzamy dobrej jakości czarną herbatę, studzimy, a następnie dodajemy po kilka plastrów cytryny i pomarańczy, kilka goździków, kawałek laski cynamonu oraz świeży lub sproszkowany imbir. Taka herbata ma piękny zapach i silne właściwości rozgrzewające, dlatego jest doskonałym napojem w chłodne dni.

4. SOK Z CZERWONEGO BURAKA

Najlepszy jest oczywiście świeży, własnoręcznie wyciśnięty sok buraczany, ale i soki oferowane w sprzedaży także są niezłej jakości. Do szklanki soku z buraka dodajmy czarny zmielony pieprz oraz sok z cytryny. Sok buraczany możemy lekko podgrzać lub pić na zimno. Nie powinno się doprawiać go solą. Sok z czerwonego buraka pozwala uzupełnić braki żelaza, co jest szczególnie ważne u osób cierpiących na anemię.

5. SOK Z KISZONEJ KAPUSTY LUB OGÓRKÓW

Taki sok pijemy właściwie bez żadnych dodatków. Zawiera sporo soli używanej w procesie kiszenia, tak więc nie powinno się przesadzać z jego ilością. Najlepszy jest oczywiście sok naturalny bez substancji konserwujących. Sok taki zawiera sporo witaminy c i składniki, które regulują pracę naszych jelit. Udowodnione właściwości antynowotworowe posiada także sok wyciśnięty ze świeżej kapusty.

Chcesz dowiedzieć się więcej o zdrowym odżywianiu? Odwiedź Diet4U – Doradztwo żywieniowe

Dodaj komentarz