Jak upiec domowe bułki, aby wybornie smakowały?

Domowe bułki kojarzą się z chrupiącą skórką i zapachem mąki. Coraz więcej osób skłania się do tradycyjnego, domowego pieczenia bułek, ponieważ zwiększa się świadomość żywieniowa. Sklepy najczęściej oferują bułki mrożone odgrzewane w piecu, co nie jest walorem zdrowotnym. Piekarnie natomiast dodają różne składniki chemiczne dla lepszego wypieku, a dzieciom nie powinno się takich bułek podawać. Domowe wypiekanie bułek jest bardzo proste, dlatego warto poświęcić trochę czasu, aby się tego nauczyć. Sam proces pieczenia bułki jest na tyle łatwy, że nawet laicy mogą się tego nauczyć. Nowoczesna technologia bardzo temu sprzyja, szczególnie posiadanie piekarnika parowego.

Składniki do wyrobu bułek

Aby zrobić domowe bułki, najpierw potrzebne są składniki, które można kupić w każdym sklepie spożywczym. Najprostszy skład bułek to mąka, woda, odrobina soli, drożdże i dodatki takie jak siemię lniane, czy słonecznik. Podstawowym składnikiem jest mąka, która powinna być najwyższej jakości. Może to być mąka pszenna, typ 650, mąka orkiszowa, owsiana lub razowa. Warto kupować ją od młynarza, w sklepach ekologicznych lub na targach zdrowej żywności. Powinna być świeża, pachnąca i należy zwrócić uwagę na datę przydatności do spożycia. Do wypieku bułek potrzebne jest około pół kilograma mąki. Drożdże również należy kupować świeże, najlepiej w zaufanym sklepie spożywczym. Produkowane w kostkach są najlepsze do wypieku chleba czy bułek. Na wypiek około 30 bułek przyda się jedna czwarta kostki drożdży, która i tak podwoi swoją objętość. Dokładna ilość składników zależna jest od wielkości bułek, ale zazwyczaj jest ona podobna do przepisu na chleb. Warto pamiętać o dodawaniu ciepłej, przegotowanej wody do mąki i wyrobieniu ciasta drewnianą łyżką.

Pieczenie bułek w domu

Zanim bułki zostaną upieczone, należy zrobić ciasto na bułki. Potrzebne składniki trzeba ze sobą dobrze wymieszać, wyrobić z nich ciasto i odstawić do wyrośnięcia. W ciepłym miejscu drożdże bardzo szybko rosną i nawet po 15 minutach ciasto podwoi swoją objętość. W tym czasie należy rozgrzać piekarnik do 180 stopni i przygotować blachę. Kiedy ciasto jest gotowe, wystarczy rękoma uformować średniej wielkości kulki i położyć je na blachę wyłożoną pergaminem. Czy Wiesz Wypiekanie bułek – co warto wiedzieć? NIE? to polecamy przeczytaj https://cook-book.pl/wypiekanie-bulek-co-warto-wiedziec/”, a wszystkiego się dowiesz. Bułki wypiekane na drożdżach zazwyczaj pieką się około 30 minut. Skórka staje się lekko brązowa, chrupiąca i powinna delikatnie pękać na górnej warstwie bułek. Już sam zapach powoduje, że aż chce się zjeść domowe bułeczki, które są bardzo smaczne. Można do nich dodać pestki dyni, mak, ziarna chia, czy rozdrobnione płatki orkiszowe. Po wyjęciu z piekarnika, należy poczekać aż lekko ostygną i dopiero można je zjeść. Gorące bułki trudno się kroi, dlatego warto mieć ostry nóż lub kroić je dopiero po ostygnięciu. Posmarowane domowym masłem są wyborne w smaku.

Piekarnik parowy do pieczenia bułek

Pieczenie bułek jest bardzo przyjemną czynnością, dlatego warto zaopatrzyć się w nowoczesny i funkcjonalny piekarnik parowy. Dzięki temu bułki dobrze wyrosną i wypieką się równomiernie. Działanie pary ma ogromne zalety, ponieważ bułki dostają tyle ciepła, ile faktycznie potrzebują. Jest to ogromnie ważne, gdy wypieka się je na drożdżach, które lubią ciepło. Piekarnik parowy wystarczy nastawić na 180 stopni na pieczenie bułek. Blaszkę, na której będzie około 30 bułek wkłada się do środkowej części piekarnika parowego, a para sama rozprowadza temperaturę, powodując optymalną wilgotność bułek. Aby je lekko przypiec można zwiększyć temperaturę pieczenia. Nowoczesne piekarniki parowe mają możliwości regulacji temperatury również podczas pieczenia, czy też wyłączenia piekarnika na żądanie. O wiele łatwiej to zrobić za pomocą aplikacji, którą można ściągnąć na telefon komórkowy. Dzięki temu nie trzeba nawet zaglądać do kuchni, a bułki upieką się praktycznie same. Wszystko ustawia się bardzo łatwo, prawie automatycznie, zgodnie z przepisem kulinarnym. Piekarnik parowy można kupić w każdym sklepie agd za kilka tysięcy złotych. Inwestycja zwraca się praktycznie w ciągu kilku miesięcy.

Dodaj komentarz