Azotowanie stali – o czym mowa w praktyce?
Odpowiednia obróbka metali oraz stopów takich jak stal jest absolutnie kluczowa do tego, by móc je zastosować w przemyśle. Bez niej metale nie charakteryzowałyby się wystarczającą odpornością na różne zjawiska czy też wytrzymałością. Jednym ze sposobów na obróbkę jest azotowanie stali. O czym mowa w praktyce i jakie daje ono korzyści?
Co daje azotowanie stali i inne rodzaje obróbki?
Proces taki jak azotowanie stali ma naprawdę wiele korzyści dla metalu. Przede wszystkim pozwala ono na zwiększenie odporności stali na korozję. Dodatkowo poprawia odporność na ścieranie. Spośród innych zalet azotowania stali wyróżnia się także większą odporność zmęczeniową oraz większą twardość tego stopu.
Azotowanie stali to obróbka cieplno-chemiczna. W celu wzmocnienia stali wykorzystywana jest jednak obróbka mechaniczna. Ta polega na zmianie kształtu metalu, czy też jakości jego powierzchni. Mowa tu o na przykład szlifowaniu, toczeniu, frezowaniu, czy też kuciu, tłoczeniu, gięciu oraz ciągnięciu stali.
Jak przeprowadza się azotowanie stali?
Obecnie wyróżnia się pięć najbardziej popularnych sposobów azotowania stali. Różnią się one od siebie na przykład tym jakie substancje się wykorzystuje, a także warunkami azotowania. Pierwszy sposób to azotowanie gazowe. Jest to proces azotowania powierzchniowego, w którym wydziela się twarde azotki poprzez rozpuszczanie azotu. Kolejny rodzaj to azotowanie. Ta odmiana tej obróbki cieplno-chemicznej zachodzi w mieszaninie azotu oraz wodoru, do której czasem dodaje się węgiel. Cały proces przebiega w warunkach niskiego ciśnienia.
Kolejny sposób to azotowanie w złożach fluidalnych. W nim stal trafia do kąpieli solnej, która przedłuża żywotność stali. Jeśli po takiej kąpieli dodatkowo zastosuje się chłodzące utlenianie to zwiększa się odporność na korozję. Alternatywa to z kolei azotowanie w proszkach, do którego wykorzystuje się wysokie temperatury. Najbardziej nowoczesna metoda to jednak azotowanie jonowe. Wykorzystuje ono azot, a także wodór i nie ma negatywnego wpływu na środowisko.